Een Travellerspoint blog

Nepal

semi-overcast 26 °C

Aiaiai, ons laatste landje alweer en ons laatste echte weblog. De afgelopen vier weken hebben we in Nepal rondgereisd. Het land staat vooral bekend om de bergen, maar we hebben ook veel andere mooie dingen gezien.

De vallei rondom Kathmandu staat vol met oude hindoe-tempels, boeddhistische stupa's en middeleeuwse stadjes. Wij vonden vooral de namiddag drukte rondom de Tibetaanse Bodnath stupa heel leuk om te zien. Daarnaast was het geweldig om rond te lopen door de steegjes van het middeleeuwse en nog in perfecte staat verkerende stadje Bhaktapur. Het centrum van Kathmandu zelf is ook een labyrinth van kleine straatjes vol altaartjes van hindoe goden, oeroude boeddha beelden en antieke houten gevels. Daartussen wordt druk handel gedreven, rond gecrossed op motoren, gebeden en ligt het natuurlijk vol met afval. Een groot contrast vormt de toeristenwijk Thamel, waar buitensport spullen, hippie-troep, wollen winterkleren en nep antieken worden aangeboden tussen de toerbureautjes, te dure restaurantjes en vele hotels. Gelukkig konden we de drukte ontsnappen op het dakterras van ons hotel.

90_DSCN6131.jpg

90_DSCN6204.jpg

DSCN6637.jpg

Nepal is een land van grote contrasten. Prachtige natuur, maar nauwelijks bewustzijn, veel armoede, maar in zowel Kathmandu als Pokhara een heuse toeristenwijk met toeristenprijzen. Sowieso speelt toerisme een enorme rol in de Nepalese economie. Te veel mensen trekken naar de toeristenplekken om hun geluk te beproeven en daarom zie je veel arme straatverkopers, lege restaurantjes, gevluchte Tibetaanse vrouwtjes met een handjevol sieraden te koop en afbladderende guesthouses. Tegelijkertijd zijn de wegen aftands en alle bussen zijn echte koekblikken volgepropt met mensen en met geiten op het dak. Een rammelend ritje over ruim 200 km van Kathmandu naar Pokhara duurt al snel acht uur en dat is nog wel de beste weg van het land.

Beter dus om te voet het land te verkennen. We hebben twee prachtige trektochten gedaan in de Nepalese Himalaya. Vanuit Kathmandu zijn we met z'n tweeen begonnen met de zeven daagse tocht naar het heilige meer Gosainkund. Vanuit de uitlopers van de Himalaya hadden we prachtig uitzicht op de hoge toppen en liepen we geleidelijk het hooggebergte in. Hoe hoger we kwamen, hoe kouder het werd en hoe simpeler de guesthouses. We deden het rustig aan om aan de hoogte en de ijle lucht te wennen. Na elke etappe verzamelden we ons rond een rokerig haardvuur en wachtten we op onze dal bhat (rijst met linzen en aardappel-groenten curry). Na zes dagen klimmen staken we uiteindelijk de Laurebina pas over op 4.600 meter hoogte en bereikten we het bevroren Gosainkund meer. De nacht daarvoor had het flink gesneeuwd in de pas en dus moesten we voetstappen volgen om de weg door de wolken te vinden. Bij het meer ging het opnieuw sneeuwen en zijn we in een sneeuwstorm afgedaald tot onder de boomgrens. Hierdoor hadden we niet veel uitzicht, maar het was zeker spectaculair en een bijzondere ervaring.

DSCN6319.jpg

DSCN6442.jpg

DSCN6443.jpg

DSCN6448.jpg

DSCN6497.jpg

DSCN6526.jpg

Na een week lopen en een hele lange busrit konden we weer genieten van een warme douche en enige afwisseling van spijzen. Toch begon het meteen weer te kriebelen en besloten we nog een trekking te doen in de buurt van Pokhara. We hadden echter niet meer zo heel veel tijd en waren daarom eingzins beperkt in onze opties. Het werd een vierdaagse tocht naar "Poon Hill" in de heuvels rondom het Annapurna massief. De tocht bleek heel anders dan de eerste: veel tourgroepen lopen dit traject, de lodges waren veel comfortabeler met warm water en electriciteit en we kwamen tot "slechts" 3.200 meter hoogte. Het was even wennen aan de massa's en het was minder avontuurlijk, maar het uitzicht was zeker de moeite waard. We hadden een prachtig zicht op een keten Himalaya reuzen met exotische namen: Dhaulagiri, Annapurna I, Annapurna South en Machapuchare (alias Fishtail). Helemaal prachtig was de voorgrond van honderden bloeiende roze rodondendrons. Bovendien konden we de grote groepen en hun getreuzel telkens voor zijn en hebben wede laatste twee dagen een minder populaire (langere) route gelopen door dichtbegroeide bossen en langs het prachtige oude dorpje Ghandruk.

DSCN7086.jpg

DSCN6982.jpg

DSCN7113.jpg

2DSCN7139.jpg

Onze laatste paar dagen Nepal hebben we doorgebracht met relaxen in Pokhara. Nog heel even genieten van relatief goedkoop eten, een biertje in de zon op ons balkon en (soms) uitzicht op de bergen en op het Phewa meer. Inmiddels zijn we na een lange busreis aangekomen in het onaantrekkelijke Gorakhpur in India, vanwaar we vanmiddag met de nachttrein naar Delhi gaan. Na al dat gereis hebben we nog twee daagjes om te shoppen en lastig gevallen te worden in de Indiase hoofdstad, voordat we aanstaande vrijdag naar Schiphol vliegen. We hebben zeker zin om naar huis te gaan, maar gaan het reizen ook erg missen....

DSCN6821.jpg

DSCN6641.jpg

DSCN6482.jpg

Geplaatst door sanleo 1:13 Gearchiveerd in Nepal

Inhoudsopgave

Reacties

Jeetje.. jullie laatste blog alweer:( Wat gaaf dat jullie twee trektochten gedaan hebben.. Maar ook heel leuk dat jullie weer terugkomen:) Tot heel snel! x

door Mirte

Wat een prachtige bergen hebben jullie gezien! En wat jammer dat we nu niet meer getrakteerd worden op jullie reisverhalen... Ik vond het heel leuk om alles te lezen en de foto's te kijken. Goede terugreis gewenst!

door Renee

Deze blog bericht is nu gesloten voor reacties van niet-leden van Travellerspoint. Je kan nog wel een reactie achter laten als je lid bent van Travellerspoint.

Vul hier jouw Travellerspoint login details in

( Wat is dit? )

Als je nog geen lid van Travellerspoint bent, kun je gratis lid worden.

Word lid van Travellerspoint