Een Travellerspoint blog

India

sunny 28 °C

Ons strandavontuur in Thailand viel een beetje tegen door het slechte weer, maar gelukkig vermaken we ons al twee weken opperbest in India. Na Thailand was India wel even wennen, vooral toen we aankwamen in Calcutta. Hier zagen we gelijk India op zijn heftigst: schrijnende armoede, megadruk verkeer en een verschikkelijke smeerboel. Het is op zich fascinerend om te zien hoe mensen hier leven, maar een straat oversteken is al een hele kunst. We vonden het dan ook niet erg om na twee dagen weer verder te gaan.

DSCN9721.jpg

DSCN9739.jpg

Met een drukke nachttrein reisden we naar Varanasi. De stad ligt aan de Ganges rivier en is een van de heiligste plaatsen voor Hindoes. Varanasi staat bekend om haar ghats, trappen die vanuit de stad de rivier in leiden. De meeste zijn bedoeld voor het wassen van kleren en voor ritueel baden, maar een paar zijn crematie ghats. Hindoes geloven dat, wanneer je daar gecremeerd wordt, je rechtstreeks in het Nirwana (hemel) terechtkomt. Zo wordt de cirkel van reincarnatie doorbroken. De doden worden eerst in de Ganges gedompeld, daarna op houtstapels publiekelijk verbrand en ten slotte wordt hun as in de Ganges uitgestrooid. Het proces mag niet verstoord worden door gehuil en daarom mogen vrouwen niet aanwezig zijn bij de crematie. Ook gelooft men dat kinderen, zwangere vrouwen en "heilige mannen" niet verbrand mogen worden. Zij worden daarom na hun dood aan een steen gebonden en in de Ganges geworpen. Zo nu en dan komt zo'n lijk los en zie je het langsdrijven. Al met al vonden we het een intrigerende, maar ook wel lugubere plek.

DSCN9867.jpg

DSCN9829.jpg

Varanasi is ook een grote chaotische stad met druk verkeer, smog, stank en veel oplichterij. Na twee van zulke Indische steden hadden we behoefte aan wat kleinere plaatsjes en gingen we naar Khajuraho en Orchha. Khajuraho staat bekend om haar tempels uit de 10e eeuw met prachtige sculpturen van zandsteen. Vooral de Kamasutra beelden zijn wereldberoemd. In Orchha hebben we verlaten fortpaleizen uit de 16e eeuw bezocht. Tegenwoordig worden ze bewoond door langoer-apen, papagaaien en gieren. De gebouwen zijn enorm en indrukwekkend, maar wij vonden vooral de dieren leuk om te zien.

90_DSCN9928.jpg

DSCN0103.jpg

90_DSCN9764.jpg

90_DSCN9787.jpg

Na een kleine twee weken kunnen we al concluderen dat India totaal anders is dan Zuid-Oost Azie. De mensen zijn veel directer en het openbaar leven wordt veel sterker door mannen gedomineerd. Alle gesprekken, verzoekjes en verkooppraatjes worden tot Sander gericht. In de meeste hotels en restaurants werken geen vrouwen. Op toeristische plekken proberen veel mannetjes je op te lichten, maar in de treinen zijn mensen vooral erg vriendelijk. Nog meer dan in andere Aziatische landen zijn we een echte bezienswaardigheid. Schattig, maar soms best vermoeiend. Het is wel fijn om weer veel met de trein te kunnen reizen. Er is altijd wel wat te zien, iets te eten of een kopje chai te drinken. De stations zijn echter verschrikkelijk smerig, net als veel andere plekken in India. Mannen pissen overal op straat, iedereen gooit zijn afval op de grond en overal in de stad lopen beesten rond. Koeien, geiten en buffels pissen en poepen overal en aangezien het maandenlang niet regent gaat dat behoorlijk stinken.

90_DSCN9826.jpg

90_DSCN9798.jpg

270_DSCN9748.jpg

Sinds een paar dagen zijn we in Rajasthan, de duizend-en-een-nacht staat van India. Daarover binnenkort meer...

We hebben onze reiskaart ook maar weer eens geupdate. Een beetje chaotisch, maar misschien wel leuk om te zien. De liefhebbers kunnen er zelf mee spelen.

Geplaatst door sanleo 1:27 Gearchiveerd in India

Inhoudsopgave

Reacties

Klint herkenbaar zeg, veel plezier op jullie kamelentocht!! xxx

door Mirte

Wat een leuke verhalen weer, inderdaad heel herkenbaar! De foto in de trein met de chai en de aquafina fles roept veel herinneringen op :) Beheersen jullie de headwobble al? Geniet! xx

door Renee

Deze blog bericht is nu gesloten voor reacties van niet-leden van Travellerspoint. Je kan nog wel een reactie achter laten als je lid bent van Travellerspoint.

Vul hier jouw Travellerspoint login details in

( Wat is dit? )

Als je nog geen lid van Travellerspoint bent, kun je gratis lid worden.

Word lid van Travellerspoint