Een Travellerspoint blog

Birma

sunny 26 °C

We zijn net een dag terug uit Birma en gaan vanavond al weer door naar een eilandje in Thailand. Tussendoor hebben we nog net even tijd om een weblog te schrijven over onze vier weken in Birma.

Birma is een erg vreemd land om als toerist naar toe te gaan. Het wordt al vijftig jaar in de greep gehouden door een militaire junta, mensen hebben heel weinig vrijheid en leven afgesloten van de wereld. opstanden worden hard neergeslagen door het leger en verkiezingen zijn een schijnvertoning. Na lang overwegen hebben we toch besloten naar Birma te gaan. Zolang je als toerist niet met een package tour rondreist komt het overgrote deel van je uitgaven direct bij de bevolking terecht. Daarnaast zijn veel mensen blij met de komst van toeristen, omdat het hun enige contact is met de buitenwereld.

In Birma rondreizen is heel anders dan in de andere landen die we hebben bezocht. Grote gebieden zijn ontoegankelijk voor toeristen, omdat er conflicten zijn tussen de junta en etnische groeperingen. Daarnaast zijn de wegen zo slecht dat je over 200 km soms wel 10 uur doet. Hierdoor ben je erg beperkt in je mogelijkheden en gaan de meeste toeristen naar dezelfde grote attracties. Zo ook wij. Net als iedereen kwamen we aan in Yangon, de grootste stad van Birma. Een flinke cultureshock na Bangkok: kapotte straten, rammelende taxi's zonder ramen, mannen in Longyi's (lange rokken), vrouwen met Tanaka (makeup/zonnebrand van boomschors) op hun gezicht, mannen met tanden rood van de betelnoten en honderden monniken en nonnen.

90_DSCN9507.jpg

DSCN9660.jpg

RSCN9818.jpg

Vanuit Yangon hebben we een rondje gemaakt langs de hoogtepunten van centraal Birma: Mandalay en de houten brug van Amarapura, het heuvelstadje Hsipaw, de honderden eeuwenoude tempels van Bagan, een wandeltocht rondom Kalaw en relaxen bij het prachtige Inle meer. Naast al deze prachtige plekken zelf, is het heel bijzonder hoe je in Birma verwelkomt wordt. Iedereen wil met je praten, haast niemand probeert je op te lichten en overal wordt je met een grote glimlach bekeken. Jonge kinderen zwaaien naar je en gillen "bye-bye!". Schoolkinderen gaven Leonie omstebeurt een geplukt bloemetje zodat ze eindigde met een heel veldboeket. Veel monniken begonnen met ons te praten om hun Engels te oefenen: ze vroegen woordjes uit een Amerikaanse film die ze niet begrepen, boden spontaan aan je rond te leiden door hun klooster, wilden weten of het sneeuwde in Nederland of luchtten fluisterend hun hart over de politiek in hun land.

DSCN9278.jpg

90_DSCN9304.jpg

90_DSCN0163.jpg

Onze twee hoogtepunten waren de drie dagen fietsen tussen de tempels van Bagan en de relaxte sfeer van het Inle meer. De tempels van Bagan zijn tussen de 1200 en 800 jaar oud en velen zijn nog in goede staat. In veel tempels vind je kleurrijke muurschilderingen. Sommige tempels kun je beklimmen waarna je beloond wordt met een prachtig uitzicht over een horizon vol tempels. Het bijzondere is dat je zelf met de fiets rond kan rijden en kan kiezen welke tempels je bezichtigd. Zo kom je terecht bij vele kleine tempels waar je tegen een kleine betaling wordt rondgeleid door een lokale boer die zijn akkertje naast de tempel heeft liggen.

DSCN9614.jpg

270_DSCN9752.jpg

90_DSCN9768.jpg

Het Inle meer ligt op een bergplateau tussen hoge heuvels. Met een motorbootje kun je een dagtocht over het meer maken en zie je hoe de mensen rondom en op het meer leven. Sommige dorpjes zijn geheel op houten palen gebouwd, inclusief de tempels, kloosters en restaurantjes. Er zijn zelfs drijvende moestuinen waar mensen tomaten, altaarbloemen en allerlei groenten verbouwen. 's Nachts is het er koud, maar overdag kun je er heerlijk van het zonnetje genieten. We hadden een heel relaxed hostel met een grote tuin inclusief een heerlijk ontbijt van eieren, toast, koffie, bananen, papaya, avocado en mandarijnen. Op dit lekkere plekje hebben we Leonie's verjaardag gevierd zonder wijn of taart, maar wel met pannenkoeken en pizza!

90_DSCN9275.jpg

90_DSCN9331.jpg

90_DSCN9168.jpg

We vonden Birma prachtig en heel bijzonder, maar toch beleef je alles met een dubbel gevoel. Van de oppressie merk je weinig als toerist, wel zie je de schrijnende armoede en de lage levenstandaard. Auto's en bussen zijn oude, afgedankte Japanse modellen. In stadjes zijn de ossenkar en paard en wagen nog volop in gebruik. De electriciteit valt constant uit en mensen staan uren in de rij voor hun rantsoen benzine. Ookal was het recent wereldnieuws dat oppositieleidster Aung San Su Kyi vrij was gelaten uit haar huisarrest, er is geen Birmees die haar naam hardop durft uit te spreken. Bij de beroemde Shwedagon pagoda in Yangon kregen we een onschuldige rondleiding van een jonge monnik die zijn Engels op ons wilde oefenen. Hij vertelde over de symboliek van de tempel, maar na een halfuur werd hem door een agent in burger vriendelijk doch dringend verzocht niet met toeristen te praten. Aangeslagen mompelde hij een verontschuldiging en verdween de andere kant op.

DSCN9127.jpg

90_DSCN0083.jpg

We zijn blij dat we naar Birma zijn geweest, ookal hebben we nog maar weinig van het land gezien. Toch is het ook wel weer fijn om in het bruisende Bangkok te zijn met in het vooruitzicht een lekker strandje voor we naar het chaotische India gaan.

DSCN9527.jpg

90_DSCN9568.jpg

Geplaatst door sanleo 1:28 Gearchiveerd in Myanmar

Inhoudsopgave

Reacties

Lieve Sander en Leonie,
Wat een prachtig, maar vooral boeiend verhaal over Birma! Erg interessant dat jullie een deel van de problematiek en "hectiek" van het land mee hebben mogen maken... Leonie; je verjaardag dit jaar zal je waarschijnlijk niet snel meer vergeten! Hopelijk snel een (koud) biertje in Bangkok op je verjaardag!! Vanuit Nederland alvast "PROOST"! Tot snel!
Liefs, Britt
p.s. Leonie; wat is je haar al lang!

door Britt

Leonie en Sander, leuk om jullie geweldige reisverhalen te lezen. Zo te lezen wordt hectiek goed afgewisseld met even relaxen. Leonie, alsnog gefeliciteerd met je verjaardag. Een verjaardag met pannekeoeken en pizza is ook een feestje !Blijf samen genieten tijdens van dit grote avontuur. Ine S

door Ine Suelmann

Deze blog bericht is nu gesloten voor reacties van niet-leden van Travellerspoint. Je kan nog wel een reactie achter laten als je lid bent van Travellerspoint.

Vul hier jouw Travellerspoint login details in

( Wat is dit? )

Als je nog geen lid van Travellerspoint bent, kun je gratis lid worden.

Word lid van Travellerspoint