Een Travellerspoint blog

Laos

Het noorden

sunny 32 °C

Helaas, helaas. Op het moment van schrijven zijn we een beetje ziekjes. Omdat we morgen naar Birma vliegen moesten we toch maar als Sipje en Sopje achter de pc plaatsnemen en een weblogje schrijven. Kunnen we meteen iedereen een fijne kerst wensen! Onze kerst is een beetje in het water gevallen. Bangkok bleek ook niet de meest geschikte plek, dus was het niet zo heel erg om het ziek in bed door te brengen.

De laatste twee weken Laos waren gelukkig wel heel leuk! We hebben veel hoogtepunten gezien: een 7 km lange boottocht door een grot, een 120 meter hoge waterval, een ritje op een olifant zowaar en een bezoek aan een eeuwenoude tempel. De meest bijzondere ervaring was toch wel de tweedaagse trekking die we hebben gedaan in het Phu Hin Bun Nationaal Park. Samen met twee Zwitserse meisjes en een enigszins racistisch Pools stel (in legeroutfit!) liepen we van grotten naar dorpjes en azuurblauwe meertjes. We werden begeleid door twee Engelssprekende meisjes van 17 en 19 jaar en elke dag werden we "beschermd" door lokale gidsen. Het project zat heel goed in elkaar: de dorpjes in het gebied kregen door deze tochten wat extra inkomen door het toerisme. Door een rolatiesysteem, elke keer mochten andere dorpelingen voor de toeristen koken en elke keer werden andere gidsen gebruikt, werden de inkomsten verdeeld en raakten de mensen niet afhankelijk van toerisme. Daardoor ook geen shows, souvenirverkopers en ander gehassel.

90_DSCN8864.jpg

90_DSCN9033.jpg

90_DSCN8659.jpg

90_DSCN8784.jpg

De laatste daagjes in Laos hebben we heerlijk gerelaxed op een van de eilanden van Si Phan Don. Dit zijn zogenaamd vierduizend eilanden in de Mekong. Op een van deze eilanden hebben we in een bungalowtje geslapen waar we vanuit onze hangmat prachtig uitzicht hadden op de rivier. Genieten! Sowieso vonden we Laos een fijn en relaxed land. De mensen begroeten je altijd met een zangerig Sa-wat-diiii en een grote glimlach op het hoofd. Je wordt nooit opgelicht en we zijn veel leuke reizigers tegengekomen (buiten Vang Vieng!). Ook kom je in Laos heel vaak en gemakkelijk in kleine dorpjes waar de kippen, eenden en biggetjes over straat rennen en de mensen je toezwaaien of in de rivier aan het baden zijn. Je moet wel wat geduld hebben, een maaltijd laat gerust een uurtje op zich wachten en je moet ook bereid zijn niet al te comfortabel te reizen. Wij vonden de overvolle sawng thaews (tot busje omgebouwde trucks) wel gezellig, maar het schiet niet heel erg op en is killing voor je achterwerk. Toch was dit misschien wel wat we misten in de airconbussen in Cambodia en Vietnam...

DSCN9080.jpg

90_DSCN8833.jpg

DSCN8835.jpg

90_DSCN8883.jpg

Als we in Birma zijn hebben we waarschijnlijk weinig toegang op het internet. Mailtjes zijn altijd welkom, maar we kunnen waarschijnlijk pas weer reageren als we op de 22e januari terugkomen in Bangkok. Daarom nu alvast: een heel gelukkig nieuwjaar!

Geplaatst door sanleo 4:03 Gearchiveerd in Laos Reacties (2)

Laos

Het noorden

sunny 30 °C
Bekijk de reiskaart op sanleo's reiskaart.

Ons vorige weblog liet lang op zich wachten, maar nu hebben we de smaak weer te pakken. Daarom nu al weer een update over onze avonturen in Laos.

Een langzame rit in een volgestouwd busje bracht ons in Laos. De afstand was kort, maar toch duurde de rit de hele dag. We vertrokken niet om vijf, maar om zeven uur 's ochtends, daarna moest het busje nog volgestouwd worden met handelswaar en werd er natuurlijk lang gehangen bij de grens. In Laos moesten we ten slotte nog een stuk te voet afleggen zodat de te zwaar beladen bus een riviertje kon doorploegen. Leuke afwisseling en gelukkig voerde de rit door een prachtig en vrijwel onbewoond berglandschap.

DSCN7995.jpg

Vanaf de eerste dag bleek Laos heel anders dan Vietnam, vooral in onze eerste bestemming Muang Ngoi Neua. Dit is een schattig dorpje dat alleen bereikbaar is per boot en enkel electriciteit heeft tussen zes en half tien 's avonds. Ookal komen er relatief veel toeristen, het dorpsleven gaat gewoon lekker door. We sliepen in een mooie bungalow aan de rivier met prachtig uitzicht op de bergen. Bij het guesthouse was een relaxed restaurantje, waar we gezellig met andere reizigers een biertje konden drinken. Dit was precies wat we zochten na al het gereis en gehassel in Vietnam. Na twee dagen relaxen en de omgeving verkennen, gingen we door naar Luang Prabang.

270_DSCN8039.jpg

DSCN8042.jpg

DSCN8051.jpg

Luang Prabang is de oude koninklijke stad van Laos en staat vooral bekend om haar vele tempels. In zes maanden reizen hebben we al heel wat tempels gezien en daarom deden we het rustig aan. We hebben enkel de oudste en de indrukwekkendste tempel en het oude koninklijk paleis bezocht. Het paleis was een beetje over de top, maar de tempel was wel heel mooi en heel anders dan de andere tempels die we hiervoor gezien hebben.

270_DSCN8158.jpg

90_DSCN8212.jpg

Naast tempels hadden we genoeg reden om een tijdje in Luang Prabang te blijven rondhangen. Het stadje heeft een levendige nachtmarkt, er is een indrukwekkende waterval in de buurt, we sliepen in een heel relaxed hostel en het eten was heerlijk. Luang Prabang heeft een steegje vol met kraampjes die gespecialiseerd zijn in buffetten. Voor anderhalve euro mag je een bord volscheppen met heerlijke vegetarische gerechten die je samen met anderen aan een lange tafel op eet. Gegrilde kip of vis kost extra. Daarnaast staan de straatjes vol met venters die heerlijke verse springrolls, naar eigen smaak gemaakte papaya salade, sandwiches, fruitshakes en Laotiaanse koffie verkopen.

90_DSCN8317.jpg

DSCN8115.jpg

Na een aantal dagen moesten we toch echt verder. Om de lange reis naar Vientiane te onderbreken, besloten we toch maar te stoppen in het Salou van Laos: Vang Vieng. Dit plaatsje ligt, heel iddylisch, aan een riviertje dat omsloten is door karstgebergten en is in de loop der jaren berucht geworden om het "tuben". Tuben betekent met een rubber traktorband heel lui over de rivier dobberen. Het tuben was op zich best leuk, dobberen over de rivier, af en toe stoppen om een biertje te drinken, of van een vier meter hoge trapeze het water in te zwiepen. Helaas trekt dit ook allerlei idoten aan, die zich overdag bezatten bij de rivier, veel drugs gebruiken en 's avonds in hun bikini schreeuwend door het dorp rennen. Het waren twee dagen vol plaatsvervangende schaamte, dus maar snel door naar Vientiane.

90_DSCN8425.jpg

De afgelopen vier dagen hebben we rondgehangen in Vientiane, de niet zo grote hoofdstad van Laos (kleiner dan Utrecht). Hier hebben we ons visum voor Birma aangevraagd, dat we vandaag eindelijk hebben kunnen ophalen. Op zich is het best een relaxte stad, maar vier dagen was wat lang. We hebben dan ook zin om morgen te vertrekken naar het zuiden van Laos voor wat meer avontuur!

90_DSCN8529.jpg

DSCN8511.jpg

Geplaatst door sanleo 3:23 Gearchiveerd in Laos Reacties (6)

Vietnam

overcast 22 °C
Bekijk de reiskaart op sanleo's reiskaart.

Sinds ons laatste weblog hebben we de echte jungle helaas nog niet gevonden. Wel hebben we weer een hoop andere mooie dingen beleefd en wederom bezoek ontvangen...

Inmiddels zijn we alweer in Laos, maar de drie weken daarvoor hebben we door Vietnam gereisd. Vanuit Cambodia kwamen we mooi in het midden van het land aan, vanwaar we in ongeveer tien dagen tijd naar het noorden zijn getrokken. Onze ervaringen met Vietnam waren nogal wisselend. Hoewel het regenseizoen in Zuid-Oost Azie eindelijk ten einde is, was het noch volop regenseizoen in centraal Vietnam. Daardoor vielen onze strandplannen in het water. De hotels waren luxe en heel schoon, maar we misten de charme van een guesthouse en het was soms erg vervelend hoe het personeel probeerde je een tour aan te smeren. Daardoor was het bijna onmogelijk om aan informatie te komen om zelf op stap te gaan en de tours zijn eigenlijk altijd verschrikkelijk. Sowieso kwamen we in Vietnam veel mensen tegen die wel heel graag geld aan je wilden verdienen en voelden we ons soms een wandelende geldzak. Helaas was het daarom lastig om te herkennen wanneer mensen oprecht vriendelijk tegen ons waren. Gelukkig hebben we toch van heel veel mooie dingen kunnen genieten en is Vietnam een prachtig land.

Zo hadden we in Hoi An een fantastische dag met zeldzaam mooi weer. Hoi An is een oude handelsstad waar in de zeventiende eeuw Japanners en Chinezen hun handel dreven. Je kunt er oude tempels en handelshuizen bekijken en krijgt in een aantal oude huizen een intieme rondleiding. Het stadje ligt aan een rivier vol met cafe's en eettentjes en veel kleine kunstwinkeltjes. Daar hebben we heerlijk op terrasjes gezeten en van de zon genoten. Iets ten noorden van Hoi An kwamen we daarna in het grotere Hue. Op zich een mooie, oude keizerlijke stad, maar erg beschadigd door bombardementen. Bovendien was het weer zo grauw dat we na een dag verder zijn gereisd naar het noorden.

DSCN6940.jpg

DSCN7031.jpg

Het noorden van Vietnam heeft andere seizoenen en daar was het weer gelukkig beter. Met een nachtbus kwamen we om vijf uur 's nachts aan in Ninh Binh, op ongeveer 100 kilometer van Hanoi. In de buurt van Ninh Binh zijn mooie karstgebergtes en een nationaal park met een opvangcentrum voor apen en schildpadden. Omdat er geen openbaar vervoer was vanuit Ninh Binh naar het nationaal park hebben we heel elitair een auto met chaffeur gehuurd die ons een dagje lang heeft rondgereden. Niet iets wat we ons elke dag kunnen permiteren, maar we waren er op dat moment echt aan toe om de tour-ellende te ontsnappen. Het was het geld zeker waard! Aangezien we vroeg vertrokken, hadden we het Nationaal Park voor ons zelf en kregen we een prive rondleiding langs de aapjes en de schildpadden. De wandeling door het regenwoud in het Nationaal Park was erg indrukwekkend en we zagen zelfs een vreemd soort zoogdier (leek op een neusbeer...) Ook bracht de chaffeur ons naar een riviertje waar we een boottochtje langs het karstgebergte konden maken. Vaak een gekkenhuis met honderden bootjes, maar toen wij er laat in de middag kwamen was het heerlijk rustig.

DSCN7336.jpg

270_8DSCN7478.jpg

Vanuit Ninh Binh was het nog een kort ritje naar Hanoi, de hoofdstad van Vietnam. Daar kregen we bezoek van Sander's ouders. Leuk om elkaar tegen te komen in de gekte van een Aziatische stad. Samen hebben we de chaos verkend en ons tussen de miljoenen brommertjes gemanouvreerd. De oude stad was erg leuk, vooral de bedrijvigheid en het leven dat zich geheel op straat afspeelt.

90_DSCN7672.jpg

1DSCN7571.jpg

Hanoi ligt vlakbij de beroemde Halong Bay, een baai met duizenden rotseilanden die recht uit de zee rijzen. Echt een natuurwonder, maar helaas alleen te bezichtigen met een georganiseerde tour. Als gevolg deel je de ervaring met duizend andere bootjes en moet je schrokken om je maaltijd op tijd op te hebben voor je met z'n allen een grot door wordt geleid. Daar kwam nog eens verplicht karaoke luisteren (en zingen!) bij... Wel even wennen, maar gelukkig vaart de boot ook door hele mooie en rustige baaitjes. Het uitzicht op de vele steile karstrotsen, grotten en zee was prachtig.

DSCN7814.jpg

DSCN7763.jpg

De boot zette ons na een nacht op zee tussen alle andere tourbootjes af op Cat Ba eiland. Daar konden we ons losmaken van de tourgroepen en ons eigen plan trekken. Op Cat Ba hebben we een aantal dagen gerelaxed en een mooi nationaal park bezocht. Het is een prachtig eiland met echte jungle, een grappig dorpje met veel terassen en een aantal strandjes omgeven door kleine rotseilandjes. Op het eiland konden we Karla en Henk echt een beetje laten meegenieten van het leven dat wij nu al bijna zes maanden leiden. Ook was het fijn om ons te laten trakteren op een luxe maaltijd en echt uit eten te kunnen gaan. Zo hebben we heerlijke vis hotpot gegeten, rode Vietnamese wijn gedronken en zelfs eendeborstfilet verorberd!

DSCN7895.jpg

90_DSCN7912.jpg

270_DSCN7923.jpg

Sowieso was het eten in Vietnam een ervaring op zich. Het is super veelzijdig: elke streek heeft weer zijn eigen specialiteit. Al reizend door het land hebben we heel wat lekkers gegeten, zoals "white rose" dumplings met garnalen, noodles met eend, allerlei soorten verse en gefrituurde loempia's, geroosterd geitenvlees en gefrituurde babymais. 's Ochtends is er ook nog eens stokbrood met heerlijke, zoetige Vietnamese koffie. En als klap op de vuurpijl: Bia Hoi! Vers bier zonder conserveringsmiddelen dat op straat wordt geschonken en gedronken op kleine krukjes op de hoek. Prijs: slechts 15 eurocent per vaasje en het is nog lekker ook!

DSCN7515.jpg

Na nog een laatste dagje Hanoi samen hebben wij tweeen de nachttrein naar Sapa in de bergen genomen en zijn Karla en Henk naar Hoi An vertrokken voor nog een paar dagen vakantie voordat ze weer naar huis vlogen. Het was gezellig en leuk om elkaar te ontmoeten na al die tijd, aan de andere kant van de aardbol.

DSCN7927.jpg

Over Sapa kunnen we verder niet zo veel vertellen... Het was er heel erg mistig en heel erg toeristisch en voor Azie erg koud. Verwende soppertjes als we zijn, vonden we twee dagen winter wel genoeg en zijn we door getrokken. Dwars door een prachtig berglandschap zijn we middels meerdere gammele busjes in Laos terechtgekomen.

DSCN7987.jpg

Geplaatst door sanleo 4:08 Gearchiveerd in Vietnam Reacties (1)

Cambodja

all seasons in one day 28 °C
Bekijk de reiskaart op sanleo's reiskaart.

Inmiddels zijn we al weer drie weken in Cambodja en hebben we al veel van het land gezien. Cambodja is weer heel anders dan de andere landen waar we tot nu toe zijn geweest. Het is het eerste echt arme land dat we bezoeken en je ziet hoe jarenlange oorlogen het land hebben aangetast. Dieptepunt van de afgelopen decennia was het regime van de Khmer Rouge onder leiding van Pol Pot, waarbij in de jaren ’75 tot ’79 bijna een kwart van de Cambodiaanse bevolking omkwam. Pas sinds 1998 is er in Cambodia geen oorlog meer, maar het land ligt nog bezaaid met de mijnen die in al die jaren van geweld zijn gelegd. Nog steeds zijn hele gebieden onbegaanbaar en je ziet dagelijks mensen die ledenmaten missen.

In de hoofdstad Phnom Penh zijn we naar het genocide museum geweest dat gevestigd is in een oude gevangenis van de Khmer Rouge. Hier werden in eerste instantie hoogopgeleide mensen gevangen gehouden en gemarteld. Later kon iedereen het slachtoffer worden van het regime. In het museum werd het schrikbewind, voornamelijk aan de hand van honderden zwart-wit foto’s van de slachtoffers die in de gevangenis omkwamen, op indrukwekkende wijze herdacht.

DSCN6459.jpg

Gelukkig zien we in Cambodja dat, nu de oorlog eindelijk over is, de mensen vol energie hun leven weer opbouwen. Veel mensen zijn erg creatief en bedenken van alles om zich te onderscheiden en wat geld te verdienen. Zo kun je op straat overal Cambodiaanse pannekoeken, fruitshakes, ijskoffie’s, cocoscrepes, baguettes of noodles kopen en heeft iedere bar een urenlang “happy hour”. Vooral in Siem Reap, vlakbij het beroemde Angkor Wat, zie je hoe veel Cambodjanen de kansen die toerisme biedt met beide handen aangrijpen.

DSCN6245.jpg

Er is geen toerist in Cambodja die niet naar het tempelcomplex van Angkor gaat. En terecht! De tempels zijn het enige dat overgebleven is van een duizendjaar oude miljoenenstad. Drie dagen lang mocht vooral Sander spelen in de vele tempels van Angkor. Het enorme gebied hebben we verkend per fiets en tuk-tuk. Als geheel erg indrukwekkend. Onze hoogtepunten? De honderden gezichten van de Bayon; de overwoekerde jungle tempel Ta Prohm; en de supergedetailleerde beelden van Banteay Srei. Zie de foto’s…

270_DSCN6275.jpg

DSCN6148.jpg

90_DSCN6385.jpg

Naast Angkor zijn de andere attracties van Cambodja wat minder groots, maar toch heel leuk. Zo zijn we aan de kust naar het koloniale “hill station” geweest in Bokor nationaal park. Ooit heel luxe, in de jaren vijftig in alle haast door de Fransen verlaten en nu spookachtige vergane glorie... Ook hebben we een Cambodjaanse kookcursus gevolgd en een ritje gemaakt met de bamboetrein in Battambang. De bamboetrein is een interessante aanpassing op het verdwijnen van de passagierstreinen uit Cambodja. Omdat er wel een spoor ligt en veel wegen erg slecht zijn, hebben slimme Cambodjanen de bamboetrein bedacht: een soort vlot op wielen met een kleine motor. Elke keer als er een tegenligger aankomt moet de “trein” met de minste bepakking het veld ruimen en snel van het spoor getild worden.

90_DSCN6563.jpg

90_DSCN5890.jpg

Over het algemeen is het vervoer in Cambodja echter een beetje saai: grote airco-bussen, veel toeristen en eindeloze groene rijstvelden. Gelukkig zijn er ook andere mogelijkheden, zoals de boot. Een zeven uur durende boottocht (houten bankjes!) gaf ons uitzicht op verschillende, geheel op het water gebouwde, dorpjes. Dat betekende urenlang zwaaien naar enthousiaste kids. Sowieso zie je heel veel kinderen in Cambodja, waar 50% van de bevolking 16 jaar of jonger is! In de buurt van Kampot werden we door een grottempel rondgeleid door een meute van deze kids. Daar kwamen we ook een van de mooiste olifanten die we tot nu toe gezien hebben tegen.

DSCN6031.jpg

DSCN5989.jpg

90_DSCN6504.jpg

90_DSCN6483.jpg

Tussendoor hebben we heerlijk gerelaxed aan het strand bij Sihanoukville. Een beetje een shabby stadje, maar om de hoek liggen heerlijke stranden en elke avond verse vis van de barbecue is ook niet verkeerd! Bovendien hebben we een nacht op een zo goed als verlaten eilandje met spierwitte stranden doorgebracht. Nu zijn we terug in Phnom Penh en heerlijk uitgerust. We hebben nog een week in Cambodia om op zoek te gaan naar iets meer avontuur en echte jungle in het noordoosten…

DSCN6587.jpg

90_DSCN6626.jpg

90_DSCN6660.jpg

Geplaatst door sanleo 5:53 Gearchiveerd in Cambodja Reacties (4)

Thailand

semi-overcast 30 °C
Bekijk de reiskaart op sanleo's reiskaart.

Na de hectiek van China zijn we de afgelopen drie weken bijgekomen in Thailand. In vergelijking met China was reizen door Thailand erg makkelijk. Iedereen spreekt wel wat Engels en is gewend aan Westerse toeristen. Afstanden zijn gelukkig ook wat korter en je hoeft niet minimaal drie dagen van te voren een treinkaartje te kopen.

Na onze boottocht over de Mekong zijn we via Chiang Saen naar Chiang Rai gegaan. Onze eerste indruk van Thailand was door Chiang Rai niet erg positief. In het centrum zagen we veel oude, dikke Westerse mannen die duidelijk op zoek waren naar een jonge Thaise vrouw. Gekoppeld hieraan zagen we veel schaarsgeklede Thaise meisjes werkzaam in bars en massagestudio's. De illusie van seks droop er van af... Wel had Chiang Rai een leuke nachtmarkt waar we Thailand voor het eerst als shoppingwalhalla ontdekten.

Toch zijn we maar snel verder getrokken om een andere kant van Thailand te ontdekken. Dus hebben we de tempelruines van Sukhothai bewonderd. Sukhothai was in de veertiende eeuw de hoofstad van het eerste Thaise koninkrijk. Vele tempels zijn nog in erg goede staat en er zijn meerdere sierlijke, metershoge boeddhabeelden te zien. Het gebied is zo groot dat we met een fiets van de ene naar de andere tempel konden fietsen. De tempels staan in een erg mooie, bosrijke omgeving en het was heerlijk rustig. Erg indrukwekkend!

90_DSCN5386.jpg

270_DSCN5432.jpg

DSCN5490.jpg

Het contrast was groot met onze volgende stop: Bangkok. Nu we dit schrijven zijn we voor de tweede keer in Bangkok en de stad blijft ons verbazen. Bangkok is erg druk, vies en groot. Het openbaar vervoer is beperkt: de metro en skytrain zijn snel, maar relatief duur, bussen en taxi's staan altijd vast in het verkeer. Gelukkig is er watertransport dat bestaat uit relaxte rivierlijnen en spannende lijnen over het extreem vervuilde kanaal (lees open riool). Op deze manier hebben we ons van de goedkope troep in Chinatown, naar de luxe rondom het Siam-plein en via de nepmerken in het MBK-warenhuis verplaatst. Ook kwamen we in aanraking met de beroemde (beruchte?) Khao-San weg. Deze straat en omgeving is geheel ingericht voor Westerse toeristen. Je kan er goedkoop shoppen, tours regelen, een neprijbewijs laten maken en ook erg goed opgelicht worden. Tussen alle blanke gezichten waanden we ons in een Spaans feestoord. Ondertussen werden we constant toegeschreeuwd: "Tuk-tuk!", "Need taxi?" "Ping-Pong?" "Massaaaaaag" "Take a look, take a look!" "Whadda you like?".

90_DSCN5536.jpg

90_DSCN5797.jpg

Gelukkig hebben we tussen de chaos van Bangkok door eindelijk op een strandje kunnen relaxen. Door het regenseizoen waren we gedwongen een eilandje te zoeken aan de drukke oostkust. Zo kwamen we terecht op Ko Tao, een rotsachtig eilandje in de Golf van Thailand. Heel mooi, maar wel flink aangetast door het toerisme. Het kleine hutje waar we in sliepen lag gelukkig in een afgelegen baai. Jammer genoeg moesten we het hutje delen met een rat (snel verhuisd!), eekhoorns en een flinke krab. De baai was prachtig, we hebben genoten van de zonsondergang en hebben lekker veel gesnorkeld. Als hoogtepunt zagen we tijdens het snorkelen een zeeschildpad van meer dan een meter lengte. Heel erg mooi en bijzonder!

270_DSCN5589.jpg

90_DSCN5691.jpg

90_DSCN5742.jpg

Binnenkort vertrekken we naar Cambodia. In de tussentijd genieten we nog even van de weldaad die Bangkok te bieden heeft (cappucino's!).

Geplaatst door sanleo 7:32 Gearchiveerd in Thailand Reacties (2)

(Berichten 6 - 10 uit 18) « Pagina 1 [2] 3 4 »