Een Travellerspoint blog

Cambodja

all seasons in one day 28 °C
Bekijk de reiskaart op sanleo's reiskaart.

Inmiddels zijn we al weer drie weken in Cambodja en hebben we al veel van het land gezien. Cambodja is weer heel anders dan de andere landen waar we tot nu toe zijn geweest. Het is het eerste echt arme land dat we bezoeken en je ziet hoe jarenlange oorlogen het land hebben aangetast. Dieptepunt van de afgelopen decennia was het regime van de Khmer Rouge onder leiding van Pol Pot, waarbij in de jaren ’75 tot ’79 bijna een kwart van de Cambodiaanse bevolking omkwam. Pas sinds 1998 is er in Cambodia geen oorlog meer, maar het land ligt nog bezaaid met de mijnen die in al die jaren van geweld zijn gelegd. Nog steeds zijn hele gebieden onbegaanbaar en je ziet dagelijks mensen die ledenmaten missen.

In de hoofdstad Phnom Penh zijn we naar het genocide museum geweest dat gevestigd is in een oude gevangenis van de Khmer Rouge. Hier werden in eerste instantie hoogopgeleide mensen gevangen gehouden en gemarteld. Later kon iedereen het slachtoffer worden van het regime. In het museum werd het schrikbewind, voornamelijk aan de hand van honderden zwart-wit foto’s van de slachtoffers die in de gevangenis omkwamen, op indrukwekkende wijze herdacht.

DSCN6459.jpg

Gelukkig zien we in Cambodja dat, nu de oorlog eindelijk over is, de mensen vol energie hun leven weer opbouwen. Veel mensen zijn erg creatief en bedenken van alles om zich te onderscheiden en wat geld te verdienen. Zo kun je op straat overal Cambodiaanse pannekoeken, fruitshakes, ijskoffie’s, cocoscrepes, baguettes of noodles kopen en heeft iedere bar een urenlang “happy hour”. Vooral in Siem Reap, vlakbij het beroemde Angkor Wat, zie je hoe veel Cambodjanen de kansen die toerisme biedt met beide handen aangrijpen.

DSCN6245.jpg

Er is geen toerist in Cambodja die niet naar het tempelcomplex van Angkor gaat. En terecht! De tempels zijn het enige dat overgebleven is van een duizendjaar oude miljoenenstad. Drie dagen lang mocht vooral Sander spelen in de vele tempels van Angkor. Het enorme gebied hebben we verkend per fiets en tuk-tuk. Als geheel erg indrukwekkend. Onze hoogtepunten? De honderden gezichten van de Bayon; de overwoekerde jungle tempel Ta Prohm; en de supergedetailleerde beelden van Banteay Srei. Zie de foto’s…

270_DSCN6275.jpg

DSCN6148.jpg

90_DSCN6385.jpg

Naast Angkor zijn de andere attracties van Cambodja wat minder groots, maar toch heel leuk. Zo zijn we aan de kust naar het koloniale “hill station” geweest in Bokor nationaal park. Ooit heel luxe, in de jaren vijftig in alle haast door de Fransen verlaten en nu spookachtige vergane glorie... Ook hebben we een Cambodjaanse kookcursus gevolgd en een ritje gemaakt met de bamboetrein in Battambang. De bamboetrein is een interessante aanpassing op het verdwijnen van de passagierstreinen uit Cambodja. Omdat er wel een spoor ligt en veel wegen erg slecht zijn, hebben slimme Cambodjanen de bamboetrein bedacht: een soort vlot op wielen met een kleine motor. Elke keer als er een tegenligger aankomt moet de “trein” met de minste bepakking het veld ruimen en snel van het spoor getild worden.

90_DSCN6563.jpg

90_DSCN5890.jpg

Over het algemeen is het vervoer in Cambodja echter een beetje saai: grote airco-bussen, veel toeristen en eindeloze groene rijstvelden. Gelukkig zijn er ook andere mogelijkheden, zoals de boot. Een zeven uur durende boottocht (houten bankjes!) gaf ons uitzicht op verschillende, geheel op het water gebouwde, dorpjes. Dat betekende urenlang zwaaien naar enthousiaste kids. Sowieso zie je heel veel kinderen in Cambodja, waar 50% van de bevolking 16 jaar of jonger is! In de buurt van Kampot werden we door een grottempel rondgeleid door een meute van deze kids. Daar kwamen we ook een van de mooiste olifanten die we tot nu toe gezien hebben tegen.

DSCN6031.jpg

DSCN5989.jpg

90_DSCN6504.jpg

90_DSCN6483.jpg

Tussendoor hebben we heerlijk gerelaxed aan het strand bij Sihanoukville. Een beetje een shabby stadje, maar om de hoek liggen heerlijke stranden en elke avond verse vis van de barbecue is ook niet verkeerd! Bovendien hebben we een nacht op een zo goed als verlaten eilandje met spierwitte stranden doorgebracht. Nu zijn we terug in Phnom Penh en heerlijk uitgerust. We hebben nog een week in Cambodia om op zoek te gaan naar iets meer avontuur en echte jungle in het noordoosten…

DSCN6587.jpg

90_DSCN6626.jpg

90_DSCN6660.jpg

Geplaatst door sanleo 5:53 Gearchiveerd in Cambodja

Inhoudsopgave

Reacties

Lieve Le en Sander,
Wat een prachtig verhaal! Mijn streven om een deze jaren naar Cambodja te gaan, wordt door jullie foto's en verhalen alleen maar versterkt...
Geniet nog even van jullie laatste daagjes Cambodja. Op naar Vietnam!
Liefs,
Britt

door Britt

Wow.. Cambodja staat nu ook met stip bovenaan mijn reisverlanglijstje! Zeer Boeiend en mooi... Blijf bloggen!! Liefs xx

door Mirte

Bastards! Nou hier is het ook heel leuk...

door Barbara

Ik lees nog een keer jullie verslag van oktober over Cambodja en constateer dat ik hierna niks meer ontvangen heb. Ben ik uit de adressen gevallen?
Binnenkort is het sinterklaas. Ik ga jullie natuurlijk erg missen. Veel plezier samen,
Gerda

door Gerda

Deze blog bericht is nu gesloten voor reacties van niet-leden van Travellerspoint. Je kan nog wel een reactie achter laten als je lid bent van Travellerspoint.

Vul hier jouw Travellerspoint login details in

( Wat is dit? )

Als je nog geen lid van Travellerspoint bent, kun je gratis lid worden.

Word lid van Travellerspoint